Белмуж је брз и ефектан оброк од младог сира из цедила и кукурузног брашна.
Топи се на умереној ватри а затим се додаје бело кукурузно брашно (српски осмак) и пржи се док се не "окрене". Готов је кад се у сопственој масноћи престане лепити на суд у коме се припрема.
Служи се као мезе, топло предјело, главно јело или охлађен као ужина. То је калорична бомба. Даје снагу, крепи и држи ситост.
Белмуж је пастирски специјалитет кад газде нема или ексклузивна понуда у газдиној кући, у специјалним приликама, за посебне и одабране госте.
ЕТИМОЛОШКИ:
БЕЛ - опран, чист, леп
МУЖ - јак, здрав, крупан
Значи: чист и здрав за снагу и издржљивост, и нема никакве везе са вијагром, како га често представљају, пре би се рекло "српски кавијар".
Дођите, пробајте и уверите се!
На штанду удружења Сварог белмуж припрема Зоран Милојић, један од неколико добрих мајстора.
Уз најбоље жеље за свако добро и добар провод,
Удружење "Сварог".
Нема коментара:
Постави коментар